REISTIPS – 14 gouden tips voor Marokko

MAROKKO

Tien dagen genoot ik van alles wat Marokko te bieden had, tien dagen lang elke ochtend Marokkaanse pannenkoekjes als ontbijt en couscous als avondeten, tien dagen lang zere voeten van het vele lopen en tien dagen lang met een glimlach naar bed. In de tien dagen dat wij ons op Marokkaans grondgebied bevonden hebben wij Marrakesh uitgepluist, net als de stad Fez en hebben we een driedaagse tour naar de Sahara gedaan.

Benieuwd waar je op moet letten, wat de absolute do’s and dont’s zijn en waar je lekker kunt lunchen?

Dit zijn mijn 14 gouden tips voor Marokko naar aanleiding van mijn bijzondere trip!

1. Ga heen zonder verwachtingen

De beste en belangrijkste tip is om zonder verwachtingen naar Marokko te gaan. Ja, het zal een behoorlijke cultuurshock voor je zijn, maar probeer je open te stellen en te genieten. Neem alles wat je zult zien, zult ruiken en zult meemaken in je op. Alleen dan gaat er een wereld voor je open.

marrakesh-marokko-tips

2. Doe thuis wat voorwerk

Er is zo ontzettend veel te zien en te doen in Marokko, dus maak thuis alvast een plan. Het is hier normaal dat je alles wat je in een stad wilt zien in 2/3 dagen te ‘proppen’ om vervolgens weer door te gaan naar een nieuwe stad. Backpacken dus! Tip van de kenners: boek nooit een riad voor een hele week, zelfs als je van plan bent om een week in Marrakesh te verblijven, besluit je last-minute de trein naar Fez te pakken of om een driedaagse tour naar de Sahara te doen. Orienteer!

3. Afdingen is een must

Jep, ook hier betaal je voor alles veel te veel. Voor taxi’s, eten en zelfs water op de hoek van de straat. Afdingen dus!

4. Zet je riad in je Google Maps

De tip van de eeuw, zet je riad in Google Maps, net als het telefoonnummer van je verblijsplek. Mocht je de weg kwijtraken, wat je sowieso zal gebeuren, kun je in ieder geval de weg naar huis vinden.

5. Blijf ’s nachts uit de buurt van de souks

Gebasseerd op de voorgaande tip, de souks zijn ’s nachts gevaarlijk en doodeng. Overdag weet je precies de weg door alle leuke winkeltjes, ’s nachts zijn deze dicht en onherkenbaar. Het is een doolhof waar gevaar op de loer ligt. Mannen willen geld of seks en sturen je daarom met liefde de verkeerde kant op. Uit ervaring: pas op, vertrouw niemand en ga voorbereid (met je riad in Google Maps) op pad.

marrakesh-marokko-tips-3

6. Tourists be like… – Marrakesh

Nu op naar de leuke dingen, where to go? Je wilt absoluut naar Ben Youssef, een oude Koranschool en nu een van de mooiste plekjes/fotolocaties in Marrakesh, La Bahia, het paleis vol mooie tegeltjes, hét plein Djemaa el Fna, en dan vooral ’s avonds als de stad tot leven komt en Jardin Majorelle, de tuin die mode-ontwerper Yves Saint Laurent redde van de ondergang.

7. Café des Épices – Marrakesh

Midden in het centrum, altijd gezellig druk en superlekker. Van Marokkaanse gerechten tot hamburgers en soep. De lekkerste lunch haal je bij Café des Épices.

8. Atay Cafe Food – Marrakesh

Met uitzicht over de stad eet je bij Atay Cafe Food de lekkerste Marokkaanse gerechten. Een romantisch plekje gerund door supervriendelijke mensen.

9. So Fruity – Marrakesh

Veel fruit eten ze niet in Marokko, daarom haalden wij elke ochtend onze vitamientjes bij So Fruity. Ze maken voor een paar euro elke juice die je maar wilt hebben.

marrakesh-marokko-tips-4

10. Boek een trip naar de Sahara en slaap een nacht onder de sterren

Mijn mooiste herinering aan mijn trip is niet alleen het rijden op kamelen in de Sahara en het slapen onder de sterren, maar ook vooral de reis er naartoe. Je ontmoet de meest bijzondere mensen en gaat samen drie dagen op pad met een supergezellige tourguide. Je rijdt door het Atlasgebergte en staan samen doodangsten uit op 2260 meter hoogte, kijkt je ogen uit in Todra Gorges, de Grand Canyon van Marokko en bezoekt Ait Ben Haddou, de plek waar onder andere The Games of Thrones is opgenomen. Wij boekten onze trip in onze riad in plaats van online, veel goedkoper. Wij betaalden ongeveer 100 euro voor deze tour en het was het echt waard.

11. Pak de trein

Pak vanuit Marrakesh of waar je je ook bevindt de trein naar Fez, of een van de andere steden. Je zit voor ongeveer 10 euro 8 uur in de trein naar ’t noorden (van Marrakesh naar Fez), maar vermaakt je hier prima. De mensen zijn ontzettend vrolijk en delen maar al te graag hun lekkernijen met je. Wij hebben het nog nooit zo gezellig gehad in een trein.

12. Streetfood – Fez

In Fez kun je overal, maar dan ook overal de lekkerste gerechten op straat proeven. Let wel op de hygiëne, al zit dat bij de meeste tentjes wel goed. Benieuwd wat je absoluut naar binnen moet werken? Houd dan de volgende post op TO CORUSCATE goed in de gaten.

marrakesh-marokko-tips-2

13. Jardin des Alaouites – Fez

Ga in Fez zeker langs Jardin des Alaouites, een enorme en vooral mooie openbare tuin waar je je ogen uitkijkt.

14. Boek een tour door de medina -Fez

De medina van Fez bestaat uit zo’n 9400 kleine straatjes, verdwalen ga je hier dus sowieso. Boek via je riad een tourguide en zie de mooiste en meest bijzondere plekjes in het oude gedeelte van de stad. Het kost je maar een paar euro.

Benieuwd welke lekkernijen je écht moet scoren in Marokko, houd TO CORUSCATE dan goed in de gaten.

Zo zagen mijn 10 dagen in Marokko eruit! 

instagram-to-coruscate-2

0 gedachtes over “REISTIPS – 14 gouden tips voor Marokko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *